در صنعت ساخت و ساز کشورهای خاورمیانه چه میگذرد؟
ساخت و ساز کشورهای خاورمیانه : جای تعجب نیست که قیمتهای نفت همچنان همراه با تنشهای ژئوپلیتیک، تنشهای تجارت جهانی و عملکرد اقتصادی کلان جهانی تأثیر قابل توجهی در رشد بازار یک کشور و جامعه دارند. با وجود رشد ناچیز بازار در منطقه خاورمیانه طی چند سال گذشته، تولید ناخالص داخلی در کشورهای خلیج فارس با توجه به افزایش قیمت نفت، نرخ آهسته ادغامهای مالی و اجرای پروژههای سرمایه گذاری عمومی اندکی بهبود یافت و در سال ۲۰۱۹ به ۲/۱ درصد رسید.
از سال ۲۰۱۶ که با پایینترین قیمت نفت در چند سال اخیر مصاف بود، قیمت نفت کم کم شروع به افزایش کرد. از زیر ۳۰ دلار حرکت خود را شروع کرد و در اکتبر سال ۲۰۱۸ به بشکهای ۸۵ دلار رسید و در ژانویه سال ۲۰۱۹ دوباره به زیر ۵۰ لار سقوط کرد.
این مقدار بهبود در قیمت نفت در ارتباط با افزایش تولید توسط کشورهای عضو اوپک و دیگر کشورهای تولید کننده نفت و همچنین تحریم کشورهای ونزوئلا و جمهوری اسلامی ایران بود. اکثر کشورها در حال حاضر بودجهای ۵۰ تا ۶۰ دلاری را برای هر بشکه در نظر گرفتهاند.
قیمت نفت و صنعت ساخت و ساز
با این همه شایان ذکر است که قیمتهای بالاتر نفت به کشورهای خاورمیانه به ویژه کشورهای حاشیه خلیج فارس اجازه میدهد تا پروژههای استراتژیک خود را به پیش ببرند و بسیاری دیگر از پروژههای نیمه کاره رها شده قبلی خود را اتمام برسانند که در نهایت موجب رشد بازار صنعت ساخت و ساز میشود.
ساخت و ساز در خاورمیانه
رشد قیمت نفت باعث افزایش بودجه کشورهای خاورمیانه در چند سال اخیر شد که بسیاری از این بودجه به ساختمان سازی و زیرساختها اختصاص یافت. علاوه بر این کشورهای خاورمیانه در حال افزایش قابل توجه سرمایه گذاریهای خود در حوزه گردشگری به ویژه از طریق پروژههای ساخت و ساز هستند.
پروژههای ساخت و ساز بزرگی همچون توسعه فرودگاهها مانند فرودگاه آل مکتوم در دوبی، توسعه بنادر مانند پروژه بندر دبی و توسعه مترو مانند شبکه ریلی پرسرعت بحرین نیز از دیگر برنامهها و سرمایه گذاریهای ساخت و ساز در کشورهای خاورمیانه است.
در حال حاضر، کشور امارات متحده پرچمدار کشورهای خاورمیانه در صنعت ساخت و ساز است و عربستان صعودی نیز با اختلاف جزئی در رتبه دوم ایستاده است. بعد از امارات و عربستان نیز کشورهای بحرین، قطر، عمان و کویت قرار دارند که بازار کوچکتری در صنعت ساخت و ساز دارند.
ساخت و ساز در کشورهای خاورمیانه
کشورهای امارات متحده عربی، عربستان صعودی، قطر، عمان، کویت و بحرین در حال حاضر در منطقه خاورمیانه و کشورهای حاشیه خلیج فارس بزرگترین بازارهای ساخت و ساز را به خود اختصاص دادهاند. میزان این بازار در چند سال گذشته در شکل زیر نشان داده شده است.
با توجه به آمار منتشر شده در شکل زیر، بازار اکثر کشورها در چند سال اخیر بوده است و آن چه آشکار است افزایش ارزش بازار ساخت و ساز در سال ۲۰۱۹ نسبت به سال ۲۰۱۸ در بیشتر کشورها است. موضوع مهم در خصوص صنعت ساخت و ساز در کشورهای حاشیه خلیج فارس، نیاز گستردهای است که در این کشورها در خصوص مصالح ساختمانی وجود. صادرات مصالح ساختمانی مختلف از ایران به این کشورها همیشه محبوب بوده است.
بهترین کشور خاورمیانه برای صادرات محصولات ساختمانی
مصالح ساختمانی مختلفی از ایران به کشورهای منطقه صادر میشود. به طور کلی مهمترین این مصالح را میتوان در موارد زیر گنجاند.
- آجر
- انواع سرامیک
- کاشی
- سیمان
- شیشه فلوت ضخیم
- شیشه فلوت ساده
- شیشه فلوت رنگی
- شیشه رفلکس
- آینه ساده
- آینه آلومینیومی
- شیشه لمینیت
- شیشه مشجر
- بلوک شیشهای
- ایزوگام ساده
- شن
- ماسه
- پرلیت
- پودر کربنات کلسیم
- پودر میکرونیزه با معدن سنگ
- گچ گیپتون
- گچ ضد رطوبت
- گچ ضد حریق
- کلینکر
- آهن
- سنگهای ساختمانی
وقتی صحبت از صادرات محصولات ساختمانی به میان میآید نه تنها بازار فعال کشور مهم است بلکه موضوعات دیگری همچون روابط سیاسی و تجاری میان دو کشور نیز به میان میآید. بدون شک کشور عراق با توجه به روابط نزدیک تجاری و سیاسی با ایران از بهترین کشورهای صادرات مصالح ساختمانی است.
برآوردها نشان میدهد که صادرات ایران در سال ۹۸ به عراق به مرز ۹ میلیارد دلار رسیده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل از آن افزایش ۰/۷ درصدی را نشان میدهد اما در همین زمان وزن صادراتی ایران با ۲۹ درصد رشد به ۲۵ میلیون تن رسیده است.
طبق ارزیابیهای صورت گرفته دارو و تجهیزات پزشکی، مصنوعات پلاستیکی، کاشی و سرامیک، محصولات فولادی، لوازم الکتریکی، مصالح ساختمانی، ماشینآلات صنعتی، لبنیات، شیرینی، تجهیزات کشاورزی و محصولات دانشبنیان اصلیترین کالاهای صادراتی ایران به عراق در سال ۹۸ را تشکیل دادهاند.
کشورهایی نظیر عمان، بحرین و قطر نیز سالهای سال است که از مشتریان پر و با قرص مصالح ساختمانی ایران به ویژه سیمان بودهاند.
مطمئناً موضوع مهم پیدا کردن بستر مناسب برای صادرات مصالح است. ارتباط با شرکتهای متخصص در هر دو کشور مسیر پر پیچ و خم صادرات مصالح ساختمانی را میتواند بسیار هموارتر کند. سندباد با تخصص چند ساله در حوزه صادرات و واردات مصالح ساختمانی این اماکن را به شما میدهد که با بهترین فعالان حوزه صادرات و واردات مصالح ساختمانی ارتباط برقرار کنید.